Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ικτίνου

Δεν πολύ ασχολήθηκα με το συμβάν στην Ικτίνου. Αλλά έμαθα ότι έγινε ντου από τους μπάτσους. Το ποιος φταίει γι' αυτό δεν έχει τόσο σημασία. Φταίνε οι μαγαζάτορες, φταίνε οι "τζαμπατζήδες" φταίνε οι γονείς του σχολείου; Δεν έχει σημασία.... Ας σταματήσουμε να ψάχνουμε το ποιος φταίει, αλλά το γιατί κάτι παρακμάζει σ' αυτή την πόλη κάθε φορά. Συμβαίνει κάθε τόσο να αλλάζουνε τα στέκια, μία η φάση πάει Ικτίνου, μια βαλαωρήτου, μια Ναβαρίνου, μια ροτόντα μια εδώ μια εκεί μια στην βόρεια Αμερική.... Και όλοι σαν τα βόδια ακολουθούμε! Και ο κόσμος και τα μαγαζιά. Ας το παραδεχτούμε η Θεσσαλονίκη δεν είναι καμιά παραμυθούπολη, οκ έχει κάποια ωραία μέρη αλλά δυστυχώς είναι λίγα. Μόλις γίνει μια περιοχή της μόδας πέφτουν όλοι με τα μούτρα εκεί. Από μαγαζιά και απλό κόσμο μέχρι λύτες και πρεζάκια. Άμα δεν αγαπήσεις κάθε όμορφη γωνιά αυτής της πόλης ξεχωριστά και χωρίς υπερβολές τότε δε θα χρειαζόταν κάθε φορά να ψάχνεις το νέο επόμενο σημείο να καταστρέψεις. Η Ικτίνου όταν πήγαινα γυμνάσιο-λύκειο ήταν τέλειο μέρος για να την πέσεις για καφέ. Τα τελευταία χρόνια το παραξήλωσαν όμως. Το ίδιο έγινε και σε πολλά άλλα μέρη. Μακάρι να μην ήμασταν πρόβατα και οι παρέες να 'χαν τα δικά τους διαφορετικά στέκια, παγκάκια, παρκάκια, παραλίες, δασάκια, μπασκετάκια κλπ. Όπως παλιά που την πέφταμε έξω από μια οικοδομή συγκεκριμένη κάθε φορά, χωρίς τηλέφωνα, χωρίς κοινοποιήσεις "ο τάδε είναι εκεί και το μουνί χτενίζεται". Πέντε καλοί φίλοι είναι αρκετοί και όχι 105 και άσχετοι!

~ Κώτσος, 21/5/15 ~

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

αλλοπρόσαλλοι και επικίνδυνοι

Είμαστε οι φυλακισμένοι καλλιτέχνες του συστήματος! Τώρα που όλοι το παίζετε αριστεροί και τάχα μου ασυμβίβαστοι κάντε μια συναυλία και για μας, τζάμπα, χωρίς να πληρωθείτε γιατί αυτό το σύστημα που μας πολεμάει απ' όλους εμάς ξεκινάει.... Είμαστε κατά του εθελοντισμού, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Ίσως σε κάποια άλλη κοινωνία να μη μας ένοιαζε αλλά τώρα πληρώνουμε με πόνο τη δημιουργία και με χλευασμό την προσφορά. Όχι δεν κάνουμε κανονική δουλειά γιατί δεν είμαστε κανονικοί. Είμαστε αλλοπρόσαλλοι και επικίνδυνοι. Για σας, που διασκεδάζουμε και για μας, που αργοπεθαίνουμε στην πρέζα της μεγαλούπολης! Όταν θα πάρουμε τα βουνά ίσως σας λείψουμε κανονικά αλλά μην έρθετε εκεί γιατί τότε τη μιζέρια σας δε θα την έχουμε ανάγκη.

~ Κώτσος, 20/5/15 ~

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Φωνογραφιτζήδες @ T.E.I. Καβάλας, (27/5/15)

Όπως και πέρσυ, έτσι και φέτος, οι Φωνογραφιτζήδες θα συμμετέχουν στο 10ήμερο Φεστιβάλ της Καβάλας. Το πολιτιστικό 10ήμερο στα Τ.Ε.Ι. καβάλας καλά κρατεί εδώ και 21 χρόνια με πάρα πολλές μπάντες και διαφορετικά είδη μουσικής. Φέτος, με σειρά ημερών από τις 22 μέχρι 31 Μαΐου, θα έχει "Swing-Rock", "Electro Day", "Punk", "Metal/Stoner", "Hip-Hop", "Ρεμπέτικη-Παραδοσιακή", "Ska-Balkan", "Reggae" και "All Music". Στη Ρεμπέτικη-Παραδοσιακή ημέρα (27/5/15) οι Φωνογραφιτζήδες θα ανέβουν μαζί με τους Καλαμπορτζήδες και Θράκικον. 

Ορίστε και μια foto από το περσινό σκηνικό:

και η αφίσα του φετινού 10ήμερου:

ΦదిΝọΓЯặΦiτzйδəš LiVE: Sunday 17/5/15 @ Εὖ Ζῆν

Η τετράς των Φωνογραφιτζήδων θα παίξουν ζωντανά και ασύρματα στο παραδοσιακό καφενείο "Εὖ Ζῆν". Αυτή την Κυριακή στις 21:30!!

Στοά "Γεώργιου Αλλαμάνη" (Λέοντος Σοφού 18 - Τύπου 3)

facebook.com/fonografitzides

Παναής: μπουζούκι, φωνή
Κώτσος: τζουρά, μπαγλαμά, φωνή
Τζόνης: κιθάρα, ,φωνή
Ιδάκος: λαούτο, μπαγλαμά

Ρεμπέτικο γλέντι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Γλέντι με ζωντανή μουσική για την κάλυψη μέρους των δικαστικών εξόδων των διωκόμενων αγωνιστών του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, οι οποίοι ξεπερνούν τους 350.

Στο φουαγιέ του Φυσικού του Α.Π.Θ. (δίπλα στην Εθνικής Αμύνης, απέναντι από το νοσοκομείο Γεννηματά)
Ώρα προσέλευσης: 21:00.

Συμμετέχουν: Φωνογραφιτζήδες
Άγγελοι Του Τσιτσάνη
Ωφ Αμάν
Για.Για.Κω

Event: ΕΔΩ

~ Απωθημένη πλήξη ~

Μιλάς συνέχεια
κάνω πως σε ακούω
δε θυμάμαι πότε ήταν
δε θυμάμαι ποτέ
μόνο το σώμα στο ζεστό νερό
τίποτε άλλο

και τώρα
να μυρίζει ο ιδρώτας στο σεντόνι
δε με ενδιαφέρουν τα όνειρα
ούτε τα δικά μου, ούτε τα δικά σου
και προ πάντως ποτέ τα δικά μας

σαν όλες
κάτι λιγότερο από έρωτα
κάτι περισσότερο από απωθημένο
καθόλου θλιμμένο
λίγο βολεμένο

αλλά
κι εσύ αυτό ήθελες
μονάχα να σε σκίζω
χωρίς να μιλάω
~ Κώτσος, 15/5/15 ~

photographer: Mike Narciso