Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Το ρεμπέτικο σχήμα Φωνογραφιτζήδες

Ο Παναής και ο Κώτσος γνωρίστηκαν σε ένα γλέντι, μιας Βεροιώτικης παρέας στον Αλιάκμονα την Άνοιξη του 2008. Το ένα έφερε τ' άλλο και ξεκίνησαν τις πρόβες με τον Παναή σε τρίχορδο μπουζούκι, τζουρά και 1η φωνή, και τον Κώτσο σε κλασική κιθάρα και 2η φωνή. Με βάση το προπολεμικό ρεμπέτικο και ιδιαίτερη έμφαση στο Πειραιώτικο, άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορα μαγαζιά, από το 2011 και μετά, σε Θεσσαλονίκη και Βέροια. Η ιδέα του ονόματος ήρθε, την ίδια χρονιά, απ' το ομώνυμο κομμάτι του Γ. Μπάτη "Οι Φωνογραφιτζήδες". Αργότερα, με τις πρόβες και με τα παιχτίρια, προστέθηκαν κάποια μεταπολεμικά ρεμπέτικα, όπως επίσης και παραδοσιακά τραγούδια στο πρόγραμμά τους.

Μέχρι που το 2013, το καλοκαίρι, ο Τζόνης πήρε στα χέρια το ρόλο του ρυθμού με την ακουστική κιθάρα και ο Κώτσος "μεταγράφηκε" στα τρίχορδα (μπαγλαμά και τζουρά). Οι δυο τους είχαν γνωριστεί στη Άρτα, πίσω στο 2003, όπου σπούδαζαν Λαϊκή και Παραδοσιακή Μουσική, με ειδίκευση στη "λαϊκή κιθάρα". Από το 2006 μέχρι το 1014 έπαιζαν και οι δύο, ηλεκτρική κιθάρα στα "Περσινά Ξινά Σταφύλια" όπως επίσης και σε κάποια αλλά μουσικά project. H αγάπη τους για τη μουσική δεν έμεινε μόνο στο Rock 'n Roll, έτσι όπως εξελίχθηκε η φάση. Το 2012 έγινε μια αυθόρμητη ηχογράφηση με τον Παναή και τα "Σταφύλια", του "Θάλασσα χακί". Το κομμάτι μπήκε σαν κρυφό track στο δίσκο "Αέρα στα Πανιά μας".

Στις αρχές του 2013 μπήκε ο Θόδωρας (μπασίστας από τα Σταφύλια) στη ρεμπέτικη φάση των Φωνογραφιτζήδων στο μπαγλαμά και μετέπειτα στο λαούτο. Από το φθινόπωρο όμως του 2015 τον κέρδισε το ούτι, οπού έδεσε καλύτερα ο ήχος της τετράδας και μπήκαν περισσότερο στο Σμυρναίικο ρεπερτόριο. Τα καλοκαίρια το σχήμα μεταφέρεται περισσότερο στην Χαλκιδική και στις γύρω περιοχές, και το χειμώνα περισσότερο στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές.


Τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται ως τριάδα (Παναής: μπουζούκι, Θόδωρας: ούτι, Κώτσος: κιθάρα), μιας και ο Τζόνης μετακόμισε στην Κρήτη. Μέσα σ' αυτά τα χρόνια, διάφοροι μουσικοί έπαιξαν μαζί τους και πάντα θα είναι ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες... Στα άμεσα σχέδια της μπάντας είναι να ηχογραφηθεί ένας δίσκος, με τραγούδια δικά τους, απόκτημα όλων των ετών που συνυπάρχουνε μαζί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου