Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Οι Φωνογραφιτζήδες στο Χρυσόψαρο

Το ρεμπέτικο σχήμα Φωνογραφιτζήδες επιστρέφει στην Πλατεία Συντριβανίου μετά από δυόμιση χρόνια. Το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2014 ήμασταν εκεί στο τσιπουράδικο "Το Πενταράκι" με τα τραπεζάκια έξω. Οπού παίζαμε ο Παναής, ο Κώτσος βασική δυάδα και πολλές φορές όλη η τετράδα, μαζί με Τζόνη και θόδωρα δηλαδή. Μπορεί αυτό το μαγαζί να έχει κλείσει αλλά τώρα παίζουμε πάλι εκεί στο ακριβώς δίπλα στο μεζεδάδικο "Το Χρυσόψαρο σε άλλη γυάλα".
Η "Κρήνη Χαμιδιέ" για τους παππούδες - προπαππούδες μας και "Συντριβάνι" για την γενιά μας, είναι ένα μέρος σημαντικό στην ιστορία της Θεσσαλονίκης κι επίσης σημαντικό είναι να παίζεις μουσική εκεί μπροστά της. Οι κρήνες χτιζόντουσαν συνήθως σε πλατείες και δρόμους της πόλης απ’ όπου διέρχονται υπόγειοι αγωγοί που φέρνουν νερό από τα υδραγωγεία. Τα σιντριβάνια - ποτίστρες βρίσκονται πάνω σε οδικούς άξονες και σε πολυσύχναστες εμπορικές αγορές και πλατείες της παλιάς Θεσσαλονίκης. Αποτελούν επίσης σημείο αναφοράς σε κάθε γειτονιά και τόπος κοινωνικής επαφής, ιδίως για τις γυναίκες. Η κρήνη αυτή κατασκευάστηκε το 1889 κατά την επίσκεψη του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β ́ και αποτελούσε μια από τις πρώτες πλατείες της θεσσαλονίκης. Όπως επίσης και πέρασμα του τραμ. Το 1977 συντηρήθηκε και ξανατοποθετήθηκε εκεί και εξακολουθεί να αποτελεί μέρος συνάντησης ακόμα και τώρα, ανάνεσα στην άνω είσοδο της Δ.Ε.Θ, το δυτικό άκρο των πανεπηστήμιων, και από την ευρήτερη περιοχή της Καμάρας του Γαλέριου.
Κάθε Παρασκευή βράδυ βρισκόμαστε εκεί με τον Κώτσο στη λαϊκή κιθάρα και φωνή, τον Θόδωρα στο τρίχορδο μπουζούκι και τον Στράτο σε μπαγλαμά και φωνή. Τραγουδάμε όλοι μαζί, ιστορίες του παρελθόντος από την αστική μουσική μας παράδοση, Σμυρνέικα, προπολεμικά και μεταπολεμικά ρεμπέτικα. Τις Παρασκευές λοιπόν στις 9:30 το βράδυ σας περιμένουμε όλους εκεί! 
Εγνατίας 156 Πλατεία Συντριβανίου, Θεσσαλονίκη. 
Τηλέφωνα κρατήσεων: 6934020850 & 6986832740. 
Η ιστοσελίδα των Φωνογραφιτζήδων: facebook.com/fonografitzides
και η ιστοσελίδα του Χρυσόψαρου: facebook.com/Το-Χρυσόψαρο-σε-άλλη-γυάλα

Φωνογραφιτζήδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου