Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012

Αλεκάτη (...για την διατήρηση της γνώσης γύρω από το φυσικό τρόπο ζωής)

Αν ρωτήσεις από που έρχεται το νερό οι μισοί τουλάχιστον θα απαντήσουν: "Από τη βρύση", πράγμα που δείχνει ότι έχουμε χάσει πλήρως τη σχέση μας με τη φύση.

Οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας γνώριζαν ποιο βότανο από τους γύρω λόφους θα χρησιμοποιήσουν για γρίπη, ποιο για αϋπνία και ποιο για ουρολοίμωξη. Γνώση που έχει ρίζες στα βάθη των αιώνων και που στην εποχή μας μέρα με τη μέρα πεθαίνει μαζί τους. Ακόμα η γνώση αυτή πολλές φορές αρπάζεται από τις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και πατεντάρεται. Τελικά χρυσό-πουλιέται σε χάπι αυτό που αν βγεις μια βόλτα στο δάσος θα πατήσεις πάνω του.

Η αλεκάτη είναι μια προσπάθεια διατήρησης αυτής της γνώσης. Φιλτράροντας την και συμπληρώνοντας την με την επιστημονική γνώση διαλευκαίνονται κάποιες επικίνδυνες λαϊκές δοξασίες και διευρύνονται οι ορίζοντες. Ελπίζουμε η αλεκάτη να συντελέσει έστω και λίγο στην διατροφική αυτάρκεια καθώς και στηναυτοδιαχείριση της υγείας πράγματα που είναι απαραίτητα όσο ποτέ τη δεδομένη χρονική στιγμή στη χώρα μας.

Σαν ιδέα η Αλεκάτη ξεκίνησε από μια παρέα ανθρώπων που θέλανε να κρατήσουν μια βάση δεδομένων με γνώσεις γύρω από τα μανιτάρια, τα βότανα και τον φυσικό τρόπο ζωής. Με τον καιρό αποφασίσαμε να το κάνουμε ιστοσελίδα και να το ανοίξουμε σε όλους. Αυτή τη στιγμή η Ιστοσελίδα αυτή λειτουργεί παρόμοια με την wikipedia δηλαδή ο καθένας μπορεί να προσθέσει και να συμπληρώσει άρθρα χωρίς καν να χρειάζεται να κάνει εγγραφή.
Αλεκάτη στην λαϊκή παράδοση είναι η άγρια ρόκα καθώς και το μανιτάρι Mακρολεπιότα η ψηλή

Πατήστε εδώ για περισσότερα: http://www.alekati.gr/
Αλεκάτη....μια ιστοσελίδα για τη διατήρηση της γνώσης γύρω από τα μανιτάρια και τα βότανα.

Κώστας Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου