Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Βινύλιο ξανά!!!

    Τα τελευταία 2 με 3 χρόνια υπάρχει μια τάση στροφής του μουσικόφιλου κοινού ξανά στο βινύλιο, βέβαια τώρα υπάρχουν και πληθώρα καλλιτεχνών ανεξάρτητων και μη που προτιμούν να κυκλοφορήσουν τις δημιουργίες τους σε ένα μέσο πιο διαχρονικό όπως είναι το βινύλιο, παρά στο ξεπεσμένο cdάκι που μας είχαν πλασάρει λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετηρίδας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αλληλεξάρτηση μεταξύ αυτών που τα προμηθεύονται και αυτών που τα δημιουργούν. Όλη αυτή η κατάσταση και σε συνδυασμό με την εξέλιξη της μουσικής τεχνολογίας κατάφεραν να διασώσουν πολλές δημιουργίες ειδικότερα των 80's που είχαν χαθεί σε κάποιες ξεχασμένες κασέτες, επίσης κατάφεραν να επανακυκλοφορήσουν βινύλια περιορισμένης έκδοσης για πολλούς που δεν είχαν προλάβει να τα αποκτήσουν όταν  πρωτοκυκλοφόρησαν και για πολλούς που τα είχαν αποκτήσει αλλά πλέον τα πλασάρουν ως σπάνια σε εξωφρενικές τιμές.
   Αυτή τη φορά έπεσαν στην αντίληψή μου τρεις κυκλοφορίες της Lotus records(οι παρθενικές) με  συγκροτήματα της βορείου ελλάδας από την εποχή των 80's. Είναι τρία  7''singles με κομμάτια που δεν είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν σε βινύλιο και είναι τα εξής:

LRSE01 FEAR CONDITION – ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST (LIVE IN THE STUDIO) / LIVING IN FEAR (LIVE @ BAR SELINI)
    Το «One Flew Over …”  προέρχεται από μια ζωντανή στο στούντιο εκτέλεση του ομότιτλου κομματιού, που βρίσκεται και στο άλμπουμ των Fear Condition “… Till Night Comes Again” (Smash Records) , ενώ το “Living in Fear” , ηχογραφημένο στη θρυλική πλέον «Σελήνη», δισκογραφείται για πρώτη φορά. Έκδηλες ίσως, οι αναφορές σε ονόματα όπως Joy Division, Birthday Party, Killing Joke, εκφράζουν το κλίμα της μετά πανκ αιχμηρής ατμόσφαιρας. Ο πότε κοφτερός και πότε ογκώδης ήχος, τα tribal στοιχεία και η ιδιαιτερότητα του σαξοφώνου συν διαμόρφωσαν ένα από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά σχήματα της εποχής.


 LRSE02 INTERNATIONAL COMEDY - NO ESCAPE / IT'S OBVIOUS
    Τα δύο κομμάτια των International Comedy ηχογραφήθηκαν στην Αθήνα σε παραγωγή και μίξη του Μπάμπη Δαλίδη της Creep και του Fill των Yell-O-Yell και πρωτοεμφανίστηκαν στην πρώτη κασέτα της Lazy Dog Records «Give Bees a Chance” . Έντονα και παθιασμένα tracks, πότε στα όρια ενός εκρηκτικού εκτροχιασμού και πότε στα όρια μιας στοιχειωμένης εσωστρέφειας, από τα πιο ξεχωριστά και καλύτερα δείγματα ελληνικού dark wave / post punk.


LRSE03 CPINALONGA - PENANCE / RACHEL 

    Η πιο «ηλεκτρονική» συμμετοχή στην τριάδα των singles, μια και οι κιθάρες, τα μπάσα και τα «περίεργα» μεταλλικά και κεραμικά κρουστά, συμβαδίζουν με αναλογικά synths και drum machines, αποτυπώνοντας τις επιρροές από τα ρεύματα του electro, ebm, industrial. Το «Penance” ηχογραφημένο στο στούντιο και πιο ρυθμικό, το «Rachel”, ηχογραφημένο από ζωντανή εμφάνιση, πιο αργό και αγωνιώδες, ίσως πιο κοντά στο αίσθημα των μετέπειτα άλμπουμ του σχήματος, σχηματίζουν μια ενότητα ιδιαίτερα πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου