Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Radio Is Not Dead.com

Γιατί σταματήσαμε να ακούμε ραδιόφωνο στα fm; Φταίει το cd; Φταίει το pc; Ή Μήπως το mp3;
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Σταματήσαμε για τους ίδιους λόγους που σταματήσαμε να βλέπουμε τηλεόραση....
Πλέον είναι αρκετός ο κόσμος που κατάλαβε ότι η TV είναι το πιο κατευθυνόμενο μέσο μαζικής.... αποχαύνωσης. Αρκετοί είναι αυτοί που ενημερώνονται μέσω internet. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι εκεί είναι όλα μέλι-γάλα. Απαιτεί μεγάλη προσοχή για αυτά που διαβάζουμε και ψάξιμο γενικά. Η Εγκυρότητα είναι κάτι που λείπει από τον κόσμο του διαδικτύου. Από την άλλη θα με πείτε, χορτάσαμε από έγκυρες πληροφορίες σε εφημερίδες κατευθυνόμενες από κόμματα και εταιρίες και δημοσιογράφους (με πτυχία). Που δεν κάνουν άλλο πράγμα από το να διαστρεβλώνουν την αλήθεια, να κρύβουν τα αληθινά γεγονότα και να παρουσιάζουν άλλα, πάντα στην υπηρεσία των κομμάτων και των μεγάλων εταιριών φυσικά.
Ας γυρίσουμε όμως πίσω στο θέμα μας το ραδιόφωνο! Υπάρχουν κάποιοι ρομαντικοί που με νύχια και με δόντια προσπάθησαν να παραμείνουν ακροατές των ερτζιανών. Σιγά, σιγά όμως κι αυτοί το κόψανε.
1ος λόγος είναι ότι πλέον είναι πολύ λίγοι οι σταθμοί που παίζουν κάτι καλό. Είναι γνωστό σε όλους ότι το λαϊκό-pop λανσάρει σε όλα τα ραδιόφωνα. Και σαν να μην έφτανε αυτό σε βομβαρδίζουν ή μάλλον αλληλοβομβαρδίζουμε ο ένας τον άλλο καθημερινά. Στη δουλεία, στα ΚΤΕΛ (μέσα από σάπια μεγάφωνα κι όχι ηχεία), στο λεωφορείο ή τρένο (όπου άμα δεν έχεις mp3 απλά τη γάμησες γιατί θα ακούς αηδίες για όλη τη διαδρομή), σε μεγάλα και μικρά καταστήματα (όπου παίζει ο ίδιος σταθμός παντού) ακόμα και σε διάφορες υπηρεσίες, τράπεζες και όπου μπορεί να φανταστεί κανείς.
-Γιατί όμως; 
-Γιατί αυτά θέλει ο κόσμος! 
Ποιος κόσμος ρε παιδιά οι δισκογραφικές εταιρίες στήσανε όλο το κόλπο. Απλά στην πορεία το  λαϊκό-pop δε τους έκατσε καλά και το μετονομάσατε σε "έντεχνο". Αλλάξαμε λίγο το στίχο και το "πίνω ουίσκι και σκέφτομαι τη γκόμενα μου που με παράτησε" έγινε: "μπροστά στο ηλιοβασίλεμα αναπολώ τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε και...." και.... μου έρχεται να ξεράσω συμπληρώνω εγώ. 
Ας επιστρέψουμε όμως και πάλι στο θέμα μας... 2ος λόγος (που σταματήσαμε να ακούμε FM) είναι οι γαμω-διαφημίσεις κάθε τρεις την ώρα μας πρήζουν (τα ήδη πρησμένα από fm100 λόγους) @RΧ/μας με τα jumbo μπεμπέ και τον Παπαγιανάκη (για τους παλιότερους). Ντάξει δε λέω πρέπει να βγάλουν κάνα φράγκο για να πληρωθούν οι υπάλληλοι-ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Κάτσε ρε φίλε εγώ γιατί δεν πήρα φράγκο που δούλευα μισό χρόνο σε ραδιόφωνο; Αφού είχε διαφημίσεις! Τέσπα ας το αφήσουμε αυτό γιατί πονάει. Αφού πρόκειται για δημοτικό ραδιόφωνο βεβαίως βεβαίως.... 
3ος λόγος είναι ότι μια πιάνει μια δεν πιάνει το σήμα και σε σπάει τα νεύρα. Σε μια εποχή που όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού το να προσπαθείς μία ώρα να βρεις σήμα κουνώντας την κεραία δεξιά-αριστερά και πάνω κάτω είναι κομματάκι βαρετό.... Ντάξει δε λέω μαζεύτηκαν πολλοί σταθμοί και πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο. Αλλά τι τους θέλουμε τόσους σταθμούς; Αφού στο γενικό σύνολο τους δεν παίζουν όλες τις μουσικές. Ούτε καν το 10% των μουσικών που υπάρχουν.
4ος λόγος θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι ακόμα και στους πιο "εναλλακτικούς σταθμούς" (με μεγάλα εισαγωγικά εννοείτε) σιχαθήκαμε να ακούμε από 89rainbow φορές τη μέρα από  R.E.M. το Losing my Religion και από Iggy Pop το Passenger. Κομματάρες και τα 2 αλλά έλεος! Και το Μήλο μου κόκκινο είναι ωραίο τραγούδι άλλα με την επανάληψη χαλάει το πράγμα. Το πολύ το "κύριε ελέησον" το βαριέται κι ο Παπάς. Αμήν
5ος λόγος είναι κάποιοι παραγωγοί (ονόματα δε λέμε ο νοών αυτο-νοήτο) οι οποίοι το παίζουνε Rock τυπάκια εδώ και 15 χρόνια, ίσως και περισσότερο, και στην ουσία αυτό που παίζουνε είναι διαφημίσεις της Cosmote και της Vodaphone. 1.055Rock μαλακίες σε επανάληψη, βάλαμε και λίγο κιθάρα ηλεκτρική και fuck Yeah! Rοck-άρουμε τώρα και πιάσαμε το Παπά από τα μπίιιιιιπ!
Τέσπα σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που πέθανε το ραδιόφωνο στα FM... Αλλά αν δεν είσαι φορτηγατζής, ταξιτζής ή δεν έχεις cd ή iPad στο αμάξι δε σε βλέπω για πολύ ακόμα να παραμένεις "ρομαντικός ακροατής". Γιατί πλέον μόνο στο αμάξι ακούμε.
Το ραδιόφωνο στα fm μπορεί να αργοσβήνει αλλά στο internet έχει γίνει αρκετά γνωστό. Είναι σίγουρα σε πρώιμο στάδιο ειδικά στην Ελλάδα, αλλά αυτό έχει και τα ωραία του. Καμιά φορά το μη επαγγελματικό έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Υπάρχουν πάρα πολλοί ελληνικοί καθαρά δικτυακοί σταθμοί. Άλλοι χωρίς διαφημίσεις. Οι περισσότεροι σε καλύτερη ποιότητα από τα fm. Άλλοι με συγκεκριμένο είδος μουσικής που μας αρέσει. Με λίγο ψάξιμο μπορεί κάποιος να βρει εκτός από ελληνικά και ξένα ραδιόφωνα από όλο τον κόσμο. Που πραγματικά μπορεί να εκπλαγεί κανείς με το πλήθος διαφορετικών μουσικών που μπορεί να πετύχει κανείς.
Πέρσι τέτοια εποχή κάναμε κι εμείς ένα ραδιόφωνο (radioroom.gr). Χωρίς κάποιο οικονομικό όφελος φυσικά και με πολύ λίγα μέσα. Απλά κάναμε το χαβαλέ μας και περάσαμε υπέροχα. Αρχικά είμασταν μόνο από Βέροια και Θεσσαλονίκη (εγώ) κάποια άτομα αλλά από το Σεπτέμβρη και μετά ευελπιστούμε να μπουν και άλλα παιδιά από άλλες πόλεις. Ως τότε καλά μπάνια με μουσικάρες με ή χωρίς ραδιόφωνο....

Τέλος, εντελώς ενδεικτικά, κάποια άλλα ραδιόφωνα που ακούω τον τελευταίο καιρό είναι:
upnloud.gr
greekreggaeradio.wordpress.com
Κότσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου