Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Φωνογραφιτζήδες (Ιστορικό)

Ο Παναής και ο Κώτσος γνωρίστηκαν σε ένα γλέντι, μιας Βεροιώτικης παρέας, στον Αλιάκμονα την Άνοιξη του 2008... Το ένα έφερε τ' άλλο και ξεκίνησαν δειλά, δειλά τις πρόβες με τον Παναή σε μπουζούκι και τζουρά, και τον Κώτσο στην κιθάρα, στο σπίτι του 1ου. Με βάση το προπολεμικό ρεμπέτικο ξεκίνησαν να παίζουν σε διάφορα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη και Βέροια. Η ιδέα του ονόματος ήρθε κάπου στο 2011 από το ομώνυμο κομμάτι του Γ. Μπάτη "Οι Φωνογραφιτζήδες". Αργότερα, με τις πρόβες και με τα παιχτίρια, προστέθηκε λαϊκό και παραδοσιακό ρεπερτόριο στο πρόγραμμά τους, όπως επίσης και κάποια μεταγενέστερα ρεμπέτικα.
Μέχρι που το 2013 το καλοκαίρι ο Τζόνης πήρε στα χέρια του το ρόλο του ρυθμού με την κιθάρα και ο Κώτσος "μεταγράφηκε" στα τρίχορδα κυρίως, μπαγλαμά και τζουρά. Οι δυο τους είχαν γνωρηστεί στη Άρτα, πίσω στο 2003, όπου σπούδαζαν Λαϊκή και Παραδοσιακή Μουσική, με ειδίκευση στη "λαϊκή κιθάρα" και με δασκάλους τον Δ. Μυστακίδη, Μπ. Παπαδόπουλο και άλλους.... Από το 2006 και μετά παίζουν και οι δύο ηλεκτρική κιθάρα στα "Περσινά Ξινά Σταφύλια" όπως επίσης και σε κάποια αλλά μουσικά poject. H αγάπη τους για τη μουσική δεν έμεινε μόνο στο Rock 'n Roll, έτσι όπως εξελίχθηκε η φάση... Το 2012 έγινε μια αυθόρμητη ηχογράφηση με τον Παναή και τα υπόλοιπα "Σταφύλια", του "Θάλασσα χακί". Το κομμάτι μπήκε σαν κρυφό track στο δίσκο "Αέρα στα Πανιά μας".
Στις αρχές του 2013 μπήκε ο Θόδωρας (μπασίστας από τα Σταφύλια) στη ρεμπέτικη φάση των Φωνογραφιτζήδων στο μπαγλαμά και μετέπειτα στο λαούτο. Από το φθινόπωρο όμως του 2015 τον κέρδισε το ούτι, οπού έδεσε καλύτερα ο ήχος της τετράδες και μπήκαν περισσότερα Σμυρνέικα τραγούδια στο ρεπερτόριο. 

Μέσα σ' αυτά τα χρόνια αρχικά σαν δυάδα και μετέπειτα σαν τετράδα, διάφοροι μουσικοί έπαιξαν μαζί τους και πάντα θα είναι ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες... Στα άμεσα σχέδια της μπάντας είναι να ηχογραφηθεί ένας δίσκος, πριν το καλοκαίρι, με τραγούδια δικά τους, απόκτημα όλων των ετών που συνυπάρχουνε μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου