Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Λαϊκή κιθάρα: Τεχνική με δάχτυλα

    Η λαϊκή κιθάρα έχει την δυνατότητα όταν συνοδεύει το μπουζούκι ή αλλά όργανα της λαϊκής παράδοσης, να παίζει ρυθμικά με συγχορδίες ή μπάσα ή και τα δύο σε εναλλαγή. Αλλά όταν είναι μόνη της μπορεί να "μουρμουρήσει" μελωδία και συνοδεία μαζί. Τα κουρδίσματα βοηθάνε πολύ σ' αυτό και ως κιθαρίστας στο ρεμπέτικο τόσα χρόνια ένιωσα την ανάγκη να τα αναζητήσω ή να τα ανακαλύψω απ' την αρχή. Τα παρακάτω βίντεο είναι ένα μέρος από την προσωπική μου έρευνα στο παίξιμο αυτό. Τραβήχτηκαν από τον Απρίλη του 2019 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020.

Και γιατί δεν μας το λες (Γ. Κατσαρού)
Και γιατί δεν μας το λες. Ένα αδέσποτο ρεμπέτικο της ξενιτιάς βασισμένο στην εκτέλεση του Γιώργου Κατσαρού με την τεχνική της "τσιμπιτής"¨κιθάρας. Κούρδισμα: Ντο# Ματζόρε (Ντο#-Σολ#-Ντο#-Μι#-Σολ#-Ντο#).

Ο Μπουφετζής (Γ. Μπάτη)

Ο Μπουφετζής του Γιώργου Μπάτη (1935), ή αλλιώς How dry I am του Irving Berlin (1919) ένα τραγούδι για τη "χαρμάνα". Διασκευή για τεχνική με δάχτυλα σε ΦΑ Ραστ και κούρδισμα ΝΤΟ-ΦΑ-ΝΤΟ-ΦΑ-ΛΑ-ΡΕ (από ντουζένια σε καντίνια).

Η Ξανθιά (Μ. Βαμβακάρη)

Η Ξανθιά του Μάρκου Βαμβακάρη, ένα χασάπικο σε Ρε Χουζάμ. Μεταγραφή για λαϊκή κιθάρα σε κούρδισμα Ρε Ματζόρε [ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ-ΦΑ#-ΛΑ-ΡΕ] και τεχνική με δάχτυλα.


Ο Κουμαρτζής (Χ. Πιπεράκη)
Ο Κουμαρτζής του Χαρίλαου Πιπεράκη σε μεταγραφή για "τσιμπιτή" κιθάρα. Δρόμος: Σολ Σαμπάχ, Ρυθμός: Καινούριο Ζεϊμπέκικο (9/4), Κούρδισμα: Σολ Μινόρε (ΡΕ-ΣΟΛ-ΡΕ-ΣΟΛ-ΣΙb-ΡΕ).


Μυστήριο Ζεϊμπέκικο (παραδοσιακό)
"Ζεϊμπέκ Χαβασί", "Μυστήριο Ζεϊμπέκικο" ή "Μανταλένα". Μια μελωδία με μικρασιατικές καταβολές που την συναντάμε σε πολλές παραλλαγές, άλλοτε με στίχο και άλλοτε οργανικά. Η δικιά μου εκτέλεση πλησιάζει μάλλον αυτή του Γιάννη Χαλκιά (Τζακ Γκρέγκορυ). Ρε Ράστ, ζεϊμπέκικο υπό τη συνοδεία του Σπύρου (του καναρινιού που φαίνεται πίσω).


Ο Αντώνης ο βαρκάρης (Περιστέρη)
Ο Αντώνης ο βαρκάρης, ένα χασάπικο του Σπύρου Περιστέρη μεταγραφή για κλασσική κιθάρα. Τονικά είμαστε σε λα αρμονικό μινόρε, λίγο πιο χαμηλά όμως όλες οι χορδές, όπως είναι η εκτέλεση του Μάρκου Βαμβακάρη δηλαδή.


Μας πήγαν εξορία (Γ. Κατσαρού)
"Μας πήγαν εξορία" ή "Βάρκα γιαλό", εδώ σε στίχους του Γιώργου Κατσαρού και την τεχνική της "τσιμπητής κιθάρας". Ρυθμός: μπαγιό (4/4), δρόμος: ρε ματζόρε.


Η φωνή του αργιλέ (Β. Παπάζογλου)
"Η φωνή του αργιλέ" ή "Πέντε χρόνια δικασμένος", ένας καρσιλαμάς το Βαγγέλη Παπάζογλου, για τεχνική με δάχτυλα, σε Μι Χιτζάζ. Το κούρδισμα που σκαρφίστηκα είναι ΜΙ-ΛΑ-ΡΕ-ΜΙ-ΣΙ-ΜΙ (από ντουζένια σε καντίνια). Η λογική που ακολουθώ είναι να έχω τρεις χορδές (τις πάνω) για τη συνοδεία και τρεις χορδές (τις κάτω) για τη μελωδία.


Ο Πινόκλης (Δ. Ζάττα)
Ένα παλιό Ζεϊμπέκικο της Αμερικής, του Δημοσθένη Ζάττα. Διασκευή σε μι μινόρε για τεχνική με δάχτυλα.

https://www.facebook.com/Kotsos210
http://fonografitzides.blogspot.com/
https://www.youtube.com/user/kotsos210
https://www.facebook.com/fonografitzides
https://www.facebook.com/groups/rebetikasalonica/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου