Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Κώτσος Μαυροματάκης - Διασκευές σε ρεμπέτικα τραγούδια

 Ήσουνα Ξυπόλητη (Κ. Μπέζου)

Η παξιμαδοκλέφτρα ή αλλιώς "Ήσουνα ξυπόλητη" του Κώστα Μπέζου σε επανεκτέλεση για μια κιθάρα. Το τραγούδι είναι ζεϊμπέκικο σε Σολ Σαμπάχ και η κιθάρα κουρδισμένη Φα Σολ Ρε Σολ Σι Μι (από ντουζένια προς καντίνια). Η ηχογράφηση έγινε τον Φεβρουάριο του 2017.


Ο ξεφτίλης (Μες τον τεκέ της Μαριγώς)

"Ο ξεφτίλης" του Τζακ Γκρέγκορυ ή αλλιώς "Μες τον τεκέ της Μαριγώς" του Σπύρου Περιστέρη. Η οργανική εκδοχή του κομματιού σε Μι Χιτζάζ. Η λαϊκή κιθάρα που ακούγεται, στα δύο κανάλια, είναι κατασκευή του Δημήτρη Φωτόπουλου με πλάτη και πλαϊνά Ζεμπράνο, καπάκι Έλατο sitka spruce και Ταστιέρα Παλίσανδρο. Στην ηχογράφηση δεν έγινε καμία μίξη ούτε επέμβαση στον ήχο. Ευχαριστώ τον Δημήτρη για την κιθάρα, το video είναι αφιερωμένο σ' αυτόν και στην υπέροχη δουλειά που κάνει στο εργαστηριό του. Η ηχογράφηση έγινε τον Φεβρουάριο του 2017.

Αργιλέ μου γιατί σβήνεις (Στ. Χρυσίνη)

Αργιλέ μου γιατί σβήνεις: ένα ζεϊμπέκικο του Στέλιου Χρυσίνη με την Γεωργία Μηττάκη. Εδώ είναι μια διασκευή που έκανα τον Νοέμβριο του 2015. όπου η μία κιθάρα παίζει την μελωδία ενώ η άλλη συνοδεύει στα μπάσα. Ο μπαγλαμάς παίζει τα ακόρντα.

Ο θερμαστής (Γ. Μπάτη)

Ο Θερμαστής του Γιώργου Μπάτη είναι ένα ζεϊμπέκικο που εύκολα μπορεί να "πειραχτεί" και να διασκευαστεί παίρνοντας λίγο διαφορετική όψη, κατά τη γνώμη μου. Αυτή είναι μια εκδοχή που είχα σκεφτεί τον Μάρτιο του 2014 με δύο κιθάρες κλασσικές, μία ηλεκτρική, ένα τσέλο, κοντραμπάσο και φλάουτο.

Φέρτε πρέζα να πρεζάρω (Ερηνάκι)

Το Ερηνάκι ή αλλιώς "Φέρτε πρέζα να πρεζάρω" του Παναγιώτη Τούντα σε Σολ χιτζάζ. Η ηχογράφιση έγινε τον Ιανουάριο του 2017 στο σπίτι του Θοδωρή Χριστοφορίδη με κλασσική κιθάρα, ούτι, τζουρά, ντέφι, κουτάλια και δύο φωνές. Αφιερωμένο σε όλα τα αλάνια που μένουνε στο δρόμο... Κώτσος Μαυροματάκης: κλασική κιθάρα/1η φωνή, Θοδωρής Χριστοφορίδης: ούτι/τζουρά/κρουστά/2η φωνή.

https://www.youtube.com/user/kotsos210 https://fonografitzides.blogspot.com/ https://www.facebook.com/Kotsos210 https://www.facebook.com/fonografitzides https://www.facebook.com/groups/rebetikasalonica

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου