Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Δεκαετία 90 (μερος 1ον)

ΤΕΞΑΣ 20/01/12

Κατι χειμωνιατικες μερες με πιανει η νοσταλγια και θυμαμαι τα παλια καλα χρονια της δεκαετιας 90. Δυστυχως και οι πιο πολλοι απο εμας ανηκουν στην γεννια που την προλαβε στα τελευταια της μα παρολα αυτα εχουμε να το καυχιομαστε, να το παινευομαστε αλλα κυριως να αναπολουμε τα χρονια εκεινα. Για πολλα χρονια πιστευα οτι ειμαι ο μαναδικος ανθρωπος που ψαχνει στο χρονοντουλαπο του κεφαλιου του τετοιες αναμνησεις μεχρι την στιγμη που πιασαμε κατα την διαρκεια 2 εκπομπων μου στο radioroom αυτην την συζητηση. Ετσι αφου 12 και 1 λεπτο οπως παντα μπηκε και το τελευταιο τραγουδι της black list αποφασισα να μεινω για ακομα ενα 2 ωρο με το μικροφωνο ανοιχτο βαζοντας 90'ς αφου οι ακροατες το ζητουσαν ευλαβικα. Εκει καταλαβα οτι τελικα δεν ειμαι ο μονος που εχει βγαλει ticket διαρκειας με τις αναμνησεις. Ετσι αποφασισα να δωσω λιγες αναμνησεις απο την δεκαετια 90 σε 3 κειμενα . Αυτο ειναι το μερος 1ον.
Το πρωτο πραγμα που θυμαμαι απο τις εποχες αυτες ειναι οτι οσο ελλειψη μουσικης υπηρχε στο εμποριο αλλο τοσο αντιθετα ητανε τα πραγματα προς τους οπαδους της καθε μουσικης.
Ητανε οι εποχες που οι ''ραπαδες'', ητανε hip hopers , οι μεταλλαδες. ητανε μεταλλα και οι πανκηδες ητανε πανκια. Κυριως ομως δεν ''ητανε'' αλλα'' νιωθανε'' κατι απο ολα τα παραπανω. Ακομα θυμαμαι τα στεκια.Εμεις μαζι με τους ρεϊβαδες στον κρονο και πανκηδες και μεταλλαδες στο κορνερ. Μετα μειναμε τρεις και ο κουκος για να καταλαβουμε οτι ο εχθρος ητανε κοινος.
Θυμαμαι να ξυπναω καποιο Σαββατο και μαζι με τον Μιχο να κατεβαινουμε Θεσσαλονικη για να βρουμε κανα βινυλιο ή κανα cd αφου η αγορα της Βεροιας ητανε πολυ μικρη για τα γουστα μας. Και να πρωι-πρωι στο σταθμο για να παρουμε το τρενο με εισητηριο των 960 δραχμων μετ' επιστροφης παρακαλω! για να φτασουμε στην γη της επαγγελιας aka θεσσαλονικη. Φταναμε ναυαρινου και περναμε ολα τα δισκαδικα απο πανω μεχρι κατω ενα προς ενα χωρις να αγορασουμε κατι διοτι ολοι μας την εχουμε πατησει αγοραζοντας κατι και μπαινοντας στο επομενο δισκαδικο να βρουμε κατι καλυτερο. Ετσι αλωνιζαμε ολα τα δισκαδικα της ναυαρινου και στην συνεχεια αριστοτελους για blow up - patsis και virgin megastore + καποιες υπογες και αμα δεν βρισκαμε κατι καλο, ξανα πισω στην πλατεια για να το παρουμε. Και ναι, μιλαω για εκεινο τo δισκακι που ηθελες να αγορασεις και το εκρυβες σε καποιο αλλο ειδος μουσικης για να μην στο παρει κανεις και οταν το επαιρνες ενιωθες υπερηφανος σαν να εχεις κερδισει το πρωτο βραβειο (και λιγα λεω!!!) και ανυπομονουσες ποτε θα φτασεις σπιτι για να το ακουσεις. Ισως να σε εβγαινε και μουφα αλλα ποτε δεν εκλαιγες τα 6-7 χιλιαρικα που εδωσες αλλα οπως και να ειχε απο εβδομαδα θα αλλαζε χερια στο σχολειο και θα αντεγραφοταν σε κασσετες για να ταξιδεψει και αυτο απο χερι σε χερι. Ποσα δισκακια μας εχουνε φαει ετσι..
Ητανε οι εποχες που καθε οπαδος επρεπε να κερδισει τον λεγομενο σεβασμο απο τους υπολοιπους και συνηθως απο τους παλιοτερους. Ητανε οι εποχες που το 90 % των γνωσεων προερχοταν απο τα cd και τους δισκους και επειδη η ελλειψη ητανε μεγαλη το ξεσκονιζες απο την αρχη μεχρι και το τελος. Μεχρι και που στελνουνε thanks καθοσουνα και διαβαζες. Οταν ητανε στιγμη να γινει καποιο παρτυ (κατα προτιμηση σε καποιο υπογειο οπως ητανε ο σκορπιος, η house κτλ) μαζευομασταν καμια 10αρια ατομα για να συμπληρωσουμε την δισκοθηκη για να βγει το προγραμμα αφου η τεχνολογια ητανε απουσα και δεν ειχαν ακομα ανακαλυφθει τo mp3, laptop και οι virtual djs.
Μεγαλωσαμε με θρυλους δισκους τους οποιους τους ψαχναμε χρονια . Πολλα απο αυτα τα ακουσαμε απο ιντερνετ την τελευταια 5 ετια αλλα δεν ειναι το ιδιο. Εχω καμια 600 αρια cd στην δισκοθηκη μου και αμα με ρωτησεις απο που το πηρες το καθενα θυμαμαι να σε πω και ακομα και τι καιρο εκανε. Αντιθετως αμα με ρωτησεις ποτε ακουσες το ταδε κομματι στο youtube ή απο που κατεβασες το ταδε mp3 δεν θυμαμαι να σου πω ακομα και εαν εγινε πριν 10 λεπτα.Με λειπουνε οι εποχες που dj ητανε dj και οχι juke box.
Παντα θα μας λειπουνε τετοιες εποχες και δεν προκειται να τις ξαναδουμε.
Ητανε η εποχη που ο ακροατης εψαχνε την μουσικη και οχι η μουσικη τους ακροατες...

Τελος μερος 1ου....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου